Opitaan uutta yhdessä

Dynamitin blogi seuraa alan uusimpia tuulia niin tekniikoiden, alan kehityksen, työpaikkojen kuin kaiken muunkin suhteen.

Blogissa myös kerromme mitä osuuskunnallemme kuuluu, minkälaisia hommia täällä teemme ja mitä tulevaisuudelta odotamme.


Yrittäjyyden vallankumous

February 16th, 2017 by Miikka Sipilä

Tags: { entrepreneurship }, { yrittäjyys },


Mitä on yrittäjyys?

Sanalla yrittäminen tuntuu olevan opiskelijapiireissa jokseenkin negatiivinen kaiku. Mikä ihmeen yrittäminen? Miksi yritetään? Miksei vaan tehdä juttuja?

Suomalainen näkemys yrittäjästä tuntuu olevan työhönsä kyllästynyt keski- ikäinen mies joka tienaa juuri ja juuri oman elantonsa ja raahautuu väkisin työmaalle aamuisin kovassa pakkasessa tekemään jotain mikä nyt sattuu olemaan se asia mitä koulussa opiskeltiin.

Jokainen meistä on jossain hyvä ja kaikilla on jokin asia mitä haluamme tehdä vapaa-ajalla. Miksemme siis tekisi tästä itsellemme ammattia?

Aiemmin tällä viikolla kävin JAMK:in yrittäjyyskurssilla kertomassa osuuskuntatoiminnasta. Esityksessäni käytin esimerkkinä muun muassa Teemu Selännettä. Minkä takia Teemusta tuli yksi kaikkien aikojen parhaimmista jääkiekkoilijoista?

Onko kyse geeneistä? Tuskin. Selänteellä on 2 veljeä, joista toinen on kaksoisveli, mutta kumpikaan heistä ei kuitenkaan ole huippujääkiekkoilija. En usko luonnonlahjakkuuksiin ja siihen, että parhaaksi synnytään, tai siihen että tuurilla päästään huipulle. Uskon jatkuvaan harjoitteluun ja oppimiseen.

Koko lapsuutensa ajan Teemu vietti vapaa-aikansa lätkäkaukalossa. Tietämättään hän teki koko ajan töitä oman tulevaisuutensa eteen. Mitä sinä olet harjoitellut koko elämäsi ajan tajuamattasi?

Miten tämä liittyy minuun ja IT-alan opiskelijoihin?

Kaikilla meillä on jotain missä olemme hyviä ja mitä tykkäämme tehdä. Teemun kohdalla se on jääkiekko. Mikä on omalla kohdallasi se asia, johon käytät vapaa-aikasi ja miten voisit tehdä tästä itsellesi ammatin?

Nykyajan kummallisuuksia ovat mm. tubettajat, streamaajat ja ammatikseen videopelejä pelaavat. Kuinka moni heistä mietti lapsena: ”musta tulee isona tubettaja”? Tuskin kukaan.

Miten siis heistä on tullut menestyneitä omalla alallaan? Koska heillä on intohimoa ja valtava mielenkiinto aihetta kohtaan. Koska se on kivaa.

Harva on lähtenyt sillä ajatuksella, että he tekevät siitä yrityksen ja työn itselleen. Vaan kaikki on saanut alkunsa harrastuksesta ja tekemisen ilosta.

Kuvitellaan, että oma harrastuksesi liittyy IT-alaan. Tykkäät näpertää tekniikan ja ohjelmistojen kanssa. Tykkäät ratkoa ongelmia ja oppia samalla lisää. Hienoa! Olet siis käytännössä oman alasi ammattilainen.

Mutta miksi silti erottelemme niin tarkasti omat harrastuksemme ja työn toisistaan. Työ kuulostaa kauhean tylsältä. Miksi siis emme tee sitä mistä tykkäämme ja pyydä siitä palkkaa?

Miksi menemme ihan lukkoon, kun pitäisi lähteä myymään omaa osaamista toiselle? Miksi omasta osaamisesta ei osata pyytää rahaa?

Mitä on myyminen? Samoin kuin sanalla yrittäminen, myös myymisellä tuntuu olevan negatiivinen kaiku. Teemme myymistä kuitenkin päivittäin. Myymiseen ei tarvitse välttämättä liittyä omaisuuden siirtyminen henkilöltä toiselle.

Myyminen on sitä, kun kerrot kaverille hienosta uudesta tekemästäsi scriptistä ja miten se ratkaisee hänen ongelmansa. Myyminen on sitä, kun vakuutat opettajalle miksi oma projektisi on parempi kurssityöksi kuin hänen ehdottamansa. Myyminen on sitä, kun Teemu Selänteen piti vakuuttaa Winnipeg Jetsin kykyjenetsijä omilla taidoillaan.

Me vakuutamme kohteelle olevamme paras ratkaisu heidän ongelmaansa omalla portfoliollamme ja taidoillamme, juuri kuten Selännekin teki. Oli kyseessä sitten yritys johon pyrit töihin, tai asiakas jolle yrität myydä tuotettasi tai palveluasi.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan myyminen on sitä, että etsitään asiakkaan ongelmaan ratkaisu. Asiakkaan ongelma voi olla se, että he tarvitsevat kovan luokan maalintekijän. Se voi myöskin tarkoittaa sitä, että asiakas tarvii henkilörekisteriä tai yksinkertaisia nettisivuja, jolla saa oman yrityksensä kasvamaan.

Jossain tuolla on ihminen, joka kaipaa osaamistasi ja ammattitaitoasi ja maksaa ilolla, että ratkaiset hänen ongelmansa. Miksi et siis tahtoisi auttaa muita tarjoamalla heille omaa osaamistasi? Niin Teemukin teki.

Kirjoitukset: