Opitaan uutta yhdessä

Dynamitin blogi seuraa alan uusimpia tuulia niin tekniikoiden, alan kehityksen, työpaikkojen kuin kaiken muunkin suhteen.

Blogissa myös kerromme mitä osuuskunnallemme kuuluu, minkälaisia hommia täällä teemme ja mitä tulevaisuudelta odotamme.


Osuuskunta, onko se jotain syötävää?

March 27th, 2017 by

Tags: { osuuskunta }, { yrittäjyys },


Osuuspankki, S-ryhmä, Dynamit. Mitä yhteistä näillä on? -Oikein. Kaikki ovat Suomalaisia merkittäviä tekijöitä, mutta kaikki ovat myös osuuskuntia. Mikä on osuuskunta?

Osuuskunta (lyhenne osk, aiemmin ok.) on yhtiömuoto, jonka avulla voidaan harjoittaa osuustoimintaa. Osuuskunnan omistajia ja päätösvallan käyttäjiä ovat sen jäsenet. Osuuskunnan tarkoituksena on tyydyttää jäsentensä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tarpeita ja tavoitteita yhteisesti omistetun ja demokraattisesti hallinnoidun yrityksen avulla. Osuuskunnalla voi olla myös yhteiskunnallinen tai voiton tuottamisen tarkoitus. -Wikipedia

Tiukkaa tekstiä, ja juuri näin osuuskunta Dynamitkin toimii. Liittymällä osuuskuntaan Opiskelija ostaa osuutensa osuuskunnasta osuuskuntamaksulla. Maksun suuruus on 50e, jonka osakas voi halutessaan “myydä takaisin” osuuskunnalle eli saada sijoituksensa takaisin jos päättää erota.

Miksi osuuskunta?

Bottom line: Kyky laskuttaa. Osuuskunnan jäsen on juridisesti pätevä kirjoittamaan asiakkaalleen laskun tehdystä työstä. -Siis ihan mistä vain (suomen lakeja rikkomattomasta) työstä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että Osuuskuntalainen voi tehdä asiakkaalle esimerkiksi verkkosivut ja laskuttaa häntä siitä. Asiakas maksaa laskun osuuskunnan tilille ja osuuskunta maksaa verot ja työeläkemaksut valtiolle, ottaa pienen proviision jolla maksetaan yhteiset lain edellyttämät vakuutus ja kirjanpitäjä ja loppusumma kilahtaa osuuskuntalaisen (opiskelijan kukkaroon.)

So where’s the catch?

Ei catchiä. Alunperin Dynamit perustettiin jotta opiskelijat voisivat myydä osaamistaan ja saada siitä lisätienestiä, mutta nyt Dynamit on muutakin. Järjestämme jäsenimmelle koulutusta, ja hankimme innostavia puhujia kerran kuussa Dynameet -tapahtumiin. Eikä enään tarvitse toimia yrittäjämäisesti saadakseen töitä. Sana on kiirinyt ja osuuskunnan sähköpostiin tipahtelee jatkuvasti uusia työtarjouksia. Yhteistyökumppanimme Meiko Oy ei ota vastaan enään asiakkaittensa yksinkertaisia WordPress sivuja vaan ohjaa kaiken automaattisesti Dynamitille. Toki mikään ei edelleenkään estä osuuskuntalaista tekemästä projektejaan ja hankkimasta niille asiakkaita. Voisi sanoa että olemme kasvaneet puuhastelevasta aktiiviopiskelijoiden porukasta varteenotettavaksi yritykseksi.

Miksei tätä ole ennen keksitty?

On. Tiimiakatemia on toiminut näin 25 vuotta. Tiimiakatemialla suoritetaan koko tradenomitutkinto pyörittämällä tiimiyritystä. Eroamme kuitenkin TA-mallista siinä mielessä, että olemme täyspäiväisiä opiskelijoita. Nyt kuitenkin, kiitos verkkovirta -hankkeen voimme mekin, IT-opiskelijat hyväksilukea kursseja asiakastöillä, jos työn määritelmät vastaavat kurssitavoitetta.

Mitä seuraavaksi?

Nimeä ja verkostoja! Yhä useampi ala Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on ottanut tutun koulutusalajärjestön rinnalle alan osuuskunnan. Siinä missä KAJ:n tehtävä on yleinen edunvalvonta ja sidokset kattojärjestöön, on osuuskunta täysin autonominen toimija ja keskittyy opiskelijoiden työllistämiseen. Suurin apu mitä esimerkiksi IT puolen opiskelijalle osuuskunnasta on, on työkokemus. Voi niitä valmistuneita Insinöörejä tai muita alan sankareita, joilla on työkokemusta työharjoittelu 3kk ja verkostona luokkakaverit. Ongelma johon tähtäämme on juuri tuossa. Mahdollistamme opiskelijan työskentelyn ja portfolion kartuttamisen jo opiskeluvaiheessa. Näin opiskelija omaa valmistuttuaan vankan työkokemuksen, valmiita verkostoja opiskeluaikana on taskunpohjalta löytynyt muutakin kun kotiavain.
Rahaa ja opintopisteitä. -Mitä muuta opiskelija voisi tarvita?

Kirjoittaja on Joonas Pylvinen, Osuuskunta Dynamitin Perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja.

Kirjoitukset: